Veelgestelde vragen

FAQ (veelgestelde vragen)

Ja, één keer per jaar ben je verplicht de aardlekschakelaar te testen. Dit kan je zelf doen door de testknop te gebruiken. Echt goed doormeten kan alleen een bevoegde elektriciën met speciale meetapparatuur.
Gloeilampen werden altijd uitgedrukt in Watt. Meest lezen we op verpakkingen van ledlampen dat men het heeft over lumen. Hieronder hebben we een vergelijkingstabel gemaakt tussen de lichtopbrengst van gloeilampen en ledlampen.
Gloeilamp Ledlamp Lichtopbrengst
15 watt 3 watt 100 - 150 lumen
25 watt 5 - 7 watt 200 - 300 lumen
40 watt 8 - 10 watt 400 - 500 lumen
60 watt 11 - 15 watt 500 - 800 lumen
75 watt 14 - 20 watt 700 - 1000 lumen
 
Ledlampen hebben doorgaans een levensduur tussen de 15.000 en 25.000 branduren. Bij gebruik in de woonkamer brandt een ledlamp ongeveer 1.000 uur per jaar. Omgerekend is dit een levensduur tussen de 15 en 25 jaar per bij normaal gebruik. Het vaak aan- en uitschakelen en het dimmen van een ledlamp verkort wel de levensduur. Ook wordt na verloop van tijd de kwaliteit (lichtsterkte) minder.
Nee, een LED lamp bevat elektronica en dient bij het klein chemisch afval te worden ingeleverd. Ook kunt u de gebruikte ledlamp inleveren in de winkel waar je een nieuwe koopt of in een Wecycle container in de supermarkt
LED lampen zijn energiezuinig en hebben een lange levensduur. LED lampen worden niet of nauwelijks warm en passen zonder aanpassingen op normale fittingen. Het toepassen van enkel LED verlichting in uw huis of bedrijf zorgt voor een enorme kostenbesparing op de elektriciteitsrekening.
Ja Ledlampen zijn te dimmen, maar er zijn 2 verschillende soorten LED lampen. Dimbaar en NIET dimbaar. Let hier goed op bij de aanschaf. Daarnaast ben je voor het dimmen van ledlampen wel een speciale dimmer nodig.
Een kookgroep zijn 2 gekoppelde groepen. bedoeld voor het elektrisch koken. Hiervoor moet de groepenkast uitgebreid worden met een zogenaamde kookgroep.
Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen worden aangesloten.
Apparaten met een hoger vermogen dan 2000 Watt moeten op een aparte groep worden aangesloten.
  • Wasmachine of wasdroger
  • Vaatwasser
  • Combimagnetron of oven
  • Inductiekookplaat t/m 7300 Watt achter een kookgroep
  • Inductiekookplaat vanaf 7400 t/m 11.400 Watt moet achter een krachtgroep (3 fase)
Bestaande installaties moeten voldoen aan de eisen van dat moment dat de woning werd gebouwd. Als aan deze installatie niets veranderd dan zijn er geen aanpassingen nodig. Wanneer er uitbreidingen/aanpassingen plaatsvinden aan de elektrische installatie dan moeten deze voldoen aan de laatste normen en eisen.
Er mogen in totaal maximaal 4 groepen worden aangesloten achter één aardlekschakelaar. Het maakt hierbij niet uit of deze groep dan 2 of 4-polig wordt uitgevoerd.